ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΠΙ ΕΞΥΒΡΙΣΕΙ ΤΟΥ ΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ΒΛΑΝΤΟΥΣΗ


ΑΘΗΝΑΙ, 9. (Φεβρ. 1959-μάλλον)
Ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου εξεδικάσθη σήμερον (χθες) η υπόθεσις του δημοσιογράφου κ. Παναγ. Κατηφόρη, κατηγορουμένου επί συκοφαντική δυσφημίσει και εξυβρίσει του εν αποστρατεία υποπτεράρχου κ. Αναστασίου Βλαντούση.
Κατά το κατηγορητήριον, ο κ. Κατηφόρης την 1/8/1958 διδάσκων το μάθημα της κοινωνιολογίας εις την εν Τατοΐω εδρεύουσαν σχολήν επιτελών αξιωματικών της αεροπορίας εξεστόμισε χυδαίαν φράσιν κατ’ ανωτάτου αξιωματικού της αεροπορίας, ο οποίος είχε μετάσχει δύο μήνας πριν περίπου, δηλαδή την 10 Ιουλίου 1958 αποστολής εις Γιουγκοσλαβίαν, θίξας ούτω την τιμήν και την υπόληψίν του. Αξιωματικός μετάσχων «προσφάτως», ως ανέφερεν ο κατηγορούμενος τοιαύτης αποστολής, δεν ήτο άλλος από τον κ. Βλαντούσην και συνεπώς, τονίζεται εις το κατηγορητήριον, και εάν δεν κατωνομάσθη υπό του εκστομίσαντος την υβριστικήν φράσιν, ήτο φανερόν ότι δι αυτόν ελέχθη.

Συγκεκριμένως ο κ. Κατηφόρης είπε κατά το μάθημα του ότι οι αξιωματικοί μας κατά το πλείστον δεν κατέχουν ό,τι σχετίζεται με τα κομμουνιστικά καθεστώτα και είναι επόμενον να υποπίπτουν εις χονδροειδείς γκάφας. Ως παράδειγμα δε ανέφερεν ότι προσφάτως τον επεσκέφθη εις την οικίαν του είς στρατηγός της αεροπορίας, ο οποίος επρόκειτο να ηγηθή αποστολής εις Γιουγκοσλαβίαν και του εζήτησε να τον συμβουλεύση, τί έπρεπε να είπεη εις τους λόγους, τους οποίους θα εξεφώνη εκεί. Ο κ. Κατηφόρης του εζήτησε τότε να πληροφορηθή επί ποίου θέματος θα περιεστρέφοντο οι λόγοι του, έλαβε δε την απάντησιν: Γύρω από τας παλαιάς σχέσεις των δύο χωρών, τότε ο καθηγητής είπε: «Τον απέτρεψα βέβαια, φαντασθείτε όμως να εξεφώνει λόγους δια τας σχέσεις μας με όλους εκείνους τους οποίους ο Τίτο είχε δολοφονήσει, με τους οπαδούς δηλαδή του Μιχαήλοβιτς. Θα έδιδε το δικαίωμα εις τον δικτάτορα της Γιουγκοσλαβίας να πη: Δέστε τί… αξιωματικούς έχει η ελληνική αεροπορία.» Και ο κ. Κατηφόρης συνώδευσε την υβριστικήν λέξιν με μίαν χαρακτηριστικήν χειρονομίαν.

Εις το κατηγορητήριον τονίζεται ότι τα λχθέντα υπό του του κατηφόρη περιήλθον το πρώτον εις γνώσιν του επίσης καθηγητού κ. Αλεξ. Γαρδέλλη, τότε επισμηναγού και σήμερον δημάρχου Αμαρουσίου, ο οποίος και τα ανέφερεν εις τον διοικητήν της σχολής κ. Αναστ. Μαρμαράν και εις τον υποδιοικητήν κ. Λαγοδήμον με αποτέλεσμα να διαταχθή η ενέργεια διοικητικής εξατάσεως. Κατ’ αυτήν προσήλθον και περιέγραψαν τα διατρέξαντα οι ένδεκα μαθηταί της σχολής, οι οποίοι εβεβαίωσαν ενόρκως ότι ο κ. Κατηφόρης είχεν εκστομίσει χυδαίαν φράσιν κατά του κ. Βλαντούση και ότι παλαιότερον, είχε πει, ότι και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ήτο ένας δικηγορίσκος.
Το πόρισμα της διοικητικής εξετάσεως διεβιβάσθη εις τον αρχηγόν της αεροπορικής εκπαιδεύσεως, του οποίου η έδρα ήτο εις το παλαιόν Φάληρον, αρχηγός δεν ήτο άλλος από τον κ. Βλαντούσην, ο οποίος μόλις έλαβε γνώσιν αυτού, εζήτησε την άδειαν να υποβάλλη μήνυσιν κατά του κ. Κατηφόρη δι όσα είχεν είπει εναντίον του. Οι συνάδελφοι του κ. Βλαντούση προσεπάθησαν να τον αποτρέψουν, ούτος όμως επέμενε και τελικώς η μήνυσις υπεβλήθη και μετά προανάκρισιν δικαστικήν, έφθασεν ενώπιον του πλημμελειοδικείου και εξεδικάσθη.

Αυτά που παρέλειψα να μεταφέρω: ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕΝ Ο ΜΗΝΥΤΗΣ – ΤΙ ΕΙΠΟΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΑΛΛΑ ΕΙΠΕΝ πατήστε στο σύνδεσμο για να τα διαβάσετε στη σελίδα (αρχείο PDF) της εφημερίδας «Μακεδονία».

Το δικαστήριον, μετά την αγόρευσιν του κ. εισαγγελέως και των συνηγόρων, επέβαλεν εις τον κατηγορούμενον φυλάκισιν 45 ημερών και 2.000 δρχ. δια ψυχικήν οδύνην. Ο κατηγορούμενος εξηγόρασε την ποινήν αντί 100 μεταλλικών δραχμών δι εκάστην ημέραν φυλακίσεως και αφέθη ελεύθερος.
______________________
ΣΗΜ.1. Χάρη στο σχόλιοτης Μαρίας
ΣΗΜ.2. Κάποιον Α. Βλαντούση θα βρειτε εδω, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος.
ΣΗΜ.3. Παρατηρώ ότι η κλειστή κοινωνία των στρατιωτικών ήταν ανέκαθεν επιρρεπής στο κουτσομπολιό. Τί άλλο χρειάζεται για να καταλογισω και ηλιθιότητα; Υποπτέυομαι πάντως ότι εκείνο που έφερε τον κ. Κατηφόρη στον… κατήφορο, ήταν το σχόλιό του περί «δικηγορίσκου» Καραμανλή.
ΣΗΜ.4. Αυτά τα ήθη νοσταλγούν και επιθυμούν να ανασύρουν στην επιφάνεια με τρομολαγνικά νομοσχέδια –νομίζω, πιθανόν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: